Amelanchié-coutounous
Cotoneaster integerrimus
Rosaceae
Noms en français : Cotonéaster à feuilles entières, Cotonéaster commun.
Descripcioun :L'amelanchié-coutounous èi lou mai coumun di Cotoneaster fèr de Prouvènço, gènre un pau tihous pèr la determinacioun. Es un aubret un pau grand, que se recounèis à si fru roujo coume lou gau-galin e à si fueio redouno à un pau aloungado (1,5 à 4 cm) emé quàuqui péu sus lou dessubre e di proun bourrihudo dessouto. Lis enflourejado caupon de 2 à 5 flour.
Usanço :Li fru d'amelanchié-coutounous soun pas manjadis e tóuti empouisounant. Pòu servi pèr faire de sebisso.
Port : Aubret
Taio : 20 à 100 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Cotoneaster
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 5 à 6 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca (Si)
Autour basso e auto : 200 à 2200 m
Aparado : Noun
Mai à juliet
Liò : Bos clar
- Roucaio
- Pelouso
- Champino
Estànci : Subremediterran à Subaupen
Couroulougi : Éurasiatico-Cèntre-Ouèst
Ref. sc. : Cotoneaster integerrimus Medik., 1793
(= Cotoneaster juranus Gand., 1875 )
Douceto
Valerianella locusta
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Pan-froument, Raspello, Agnelet, Lachugueto.
Noms en français : Mâche potagère, Doucette potagère.
Descripcioun :La douceto es uno erbo fèro bèn couneigudo qu'es aro proun samenado e culido coume ensalado. Se destrìo dis àutri Valerianella qu'a quàsi ges de calice à si flour. Li formo fèro soun bluio (fotò), alor que li cultivado soun blanco (fotò peréu). Trachis dins li relarg un pau umido e sablous. S'atrobo dos varieta, l'uno à fru larg (V. locusta s.s.) e l'autro à fru mai alounga (V. carinata s.s.), vèire li dessin.
Usanço :Forço goustouso ensalado champanello o cultivado. Dóu latin Valere, valènt à dire "se bèn pourta", la planto èi vertuouso. Es uno bono desgreissarello pèr li regime ameigrissènt.
Port : Erbo
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 à 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1600 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Mars à jun
Liò : Pelouso umido
- Sablo
- Bos clar
- Champ
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Éurimediterrano
Ref. sc. : Valerianella locusta (L.) Laterr., 1821